Wartościowa mąka bezglutenowa

Najwyższej jakości usługi remontowe

Wartościowa mąka bezglutenowa

Z każdym rokiem przybywa osób, które są na diecie bezglutenowej z własnego wyboru, lub z przymusu. Przymusowo taką dietę muszą przestrzegać osoby chore na celiakię, lub cierpiące z powodu nietolerancji, lub uczulenia na gluten. Pozostałe osoby przy rezygnacji z glutenu, kierują się czynnikami prozdrowotnymi, ponieważ wiele badań naukowych dowodzi, że gluten ma szkodliwe działanie na nasz organizm. 

Czy warto spożywać mąkę bezglutenową? 

mąka bezglutenowaW każdej kuchni znajduje się kilka podstawowych artykułów spożywczych, z którym można zrobić niemalże wszystko. Mowa tu o jajkach, mleku i mące. Większość Polaków posiada w kuchni mąkę pszenną, która jest tania i uniwersalna, ale też mało wartościowa. Mąka bezglutenowa pod względem wartości odżywczych, mineralnych i witamin, jest zupełną przeciwnością mąki pszennej. Ponadto, mąki bez zawartości glutenu mają najczęściej intensywny smak i aromat charakterystyczny dla surowca z jakiego są one wytworzone. Gluten jest odpowiedzialny za kleistość ciasta i jego elastyczność, więc robiąc wyroby z mąki bezglutenowej, należy mieć to na uwadze. Ponadto mąki bezglutenowe dzielą się na te, które posiadają właściwości spajające ciasto i te, które ich nie posiadają. Z tego względu często mąki trzeba mieszać z innymi gatunkami, lub dodawać do nich więcej mokrych składników. Do najczęściej wybieranych rodzajów mąk bez zawartości glutenu należy mąka owsiana, która świetnie się nadaje do wypieku ciastek, czy smażenia naleśników. Mąka gryczana natomiast posiada intensywny smak i aromat, przez co zapewnia wypiekom specyficzny charakter. Kolejnym rodzajem jest mąka jaglana uzyskiwana z prosa, która jest skarbnicą witamin i minerałów. Należy zaznaczyć, że mąki bezglutenowe zawierają znacznie więcej wartości odżywczych, minerałów i witamin, niż zwykła mąka pszenna. Jeżeli lubimy kokosa, to świetnym wyborem będzie wypróbowanie mąki kokosowej, która pięknie pachnie i nadaje niesamowitej kruchości wypiekom. Podobnie bywa z mąką migdałową, która także ma intensywny zapach. 

Dużą zaletą mąk bezglutenowych są wartości odżywcze i mineralne jakie zawierają w każdym gramie. Można je stosować zamiennie z mąką pszenną do wyrobu ciast, pierogów, naleśników, placuszków, czy klusek. Spora ich część posiada niski indeks glikemiczny, więc są doskonałe dla cukrzyków i osób na diecie. Ze względu na mniejszą popularność w porównaniu do mąki pszennej, nie kupimy jej w każdym sklepie. Najczęściej można ją nabyć w hipermarketach, lub sklepach internetowych ze zdrową żywnością.